Γέμισε Πλαστά Αντικαρκινικά Φάρμακα Το Ίντερνετ! Σαρώνουν Την Ελληνική Αγορά Οι Αρχές
Οι 16 ιστοσελίδες, διεθνούς παρουσίας, που αποκάλυψε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και οι οποίες ήταν κατοχυρωμένες μέσω ελληνικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών διαδικτύου-φιλοξενίας, εντοπίστηκαν μετά από πληροφορίες από την Ιντερπόλ και για τις οποίες σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος των διαχειριστών. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση. Για τον λόγο αυτό, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε συνεργασία με τον Ε.Ο.Φ., δημιούργησαν ενημερωτικά βίντεο και πληροφοριακό υλικό (infographics και text images) τα οποία αναρτήθηκαν στους επίσημους λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter, Instagram και Youtube).
Κατά την έρευνα στο σπίτι του Έλληνα, ο οποίος δεν δήλωσε κάποια επαγγελματική ιδιότητα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και εξωτερικός σκληρός δίσκος, τα οποία θα αποσταλούν στο αρμόδιο τμήμα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών για τις δέουσες εργαστηριακές εξετάσεις. 2) Σε ιστοτόπους που φαίνονται ως ελληνικοί, χωρίς απαραίτητα να είναι (η περιγραφή των προϊόντων και τα ανηρτημένα σχόλια «καταναλωτών» παρέχονται μεν στην ελληνική γλώσσα, αλλά είναι προφανές ότι προέρχονται από αυτόματη μετάφραση, καθώς περιέχουν σωρεία συντακτικών και ορθογραφικών λαθών). Για παράδειγμα, πολλά προϊόντα αδυνατίσματος συχνά περιέχουν τη δραστική ουσία σιβουτραμίνη, η οποία αποσύρθηκε τον Ιανουάριο του 2010 με απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες λόγω σοβαρών παρενεργειών στο καρδιαγγειακό σύστημα (κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής προσβολής κ.λπ). Επίσης, τα ενισχυτικά της στύσης συχνά περιέχουν σιλντεναφίλη, η οποία δημιουργεί σοβαρή υπόταση και είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τους πάσχοντες από καρδιολογικά νοσήματα. Το φαινόμενο των πλαστών φαρμάκων, τονίζουν οι ειδικοί, μπορεί να λάβει τραγικές διαστάσεις για τη δημόσια υγεία, αν δεν αντιμετωπιστεί, καθώς ήδη στο εξωτερικό έχουν καταγραφεί σοβαρές παρενέργειες, ακόμη και θάνατοι. Οπως αναφέρει στον «ΑτΚ» ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημήτριος Κούβελας, μέσω του Ιντερνετ διακινούνται ανεξέλεγκτα πολλά πλαστά φάρμακα.
Υπενθυμίζεται στο κοινό ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν εγκεκριμένες θεραπείες για τον COVID-19. Υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα για τη θεραπεία των συμπτωμάτων όπως ο πυρετός, σύμφωνα πάντα με τη συμβουλή του γιατρού ή του φαρμακοποιού σας. Παράλληλα η διεθνής έρευνα έβγαλε από την αγορά παράνομα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, όπως οδοντιατρικές συσκευές και εμφυτεύματα, σύριγγες, βοηθήματα ακοής, φακούς επαφής, χειρουργικό εξοπλισμό κ.α. Πάντως ήδη σήμερα στο διαδίκτυο πωλούνται πολλά σκευάσματα τα οποία όμως δεν έχουν επίσημες εγκρίσεις γι αυτό και εξάλλου πολλά από αυτά είναι και πλαστά. Μέσα από το διαδίκτυο, κάποιοι προσπαθούν να προσελκύσουν ασθενείς προσφέροντας φάρμακα σε χαμηλότερη τιμή από αυτή του φαρμακείου.
Ουκρανία: Ένας Νεκρός Και Έξι Τραυματίες Στρατιώτες
Δεκάδες ασθενείς που βλέπουν τις αποδοχές και τις συντάξεις τους να μειώνονται και τα βγάζουν δύσκολα πέρα, δεν έχουν χρήματα για τα φάρμακά τους και αναγκάζονται να αγοράσουν από το Ιντερνετ φτηνά και αμφιβόλου ποιότητας φαρμακευτικά σκευάσματα. Παρότι η Όμικρον εκδηλώνεται με ήπια συμπτώματα στους περισσότερους που νοσούν, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε εάν τα εμβόλια για την COVID-19 μας προστατεύουν. Ακόμη και ένα χρόνο μετά τη νόσηση με κορονοϊό είναι αυξημένες οι πιθανότητες να παρουσιαστούν προβλήματα ψυχικής υγείας όπως άγχος, κατάθλιψη και κατάχρηση αλκοόλ. Πάνω από το ένα τέταρτο των γυναικών στον κόσμο (27%) έχει υποστεί τη βία του συντρόφου της, έναντι 18% στην Ελλάδα, αποκαλύπτει μεγάλη διεθνής έρευνα.
Παράλληλα, αναφέρει, ότι η αγορά φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή είναι μια ιδιαίτερα δημοφιλής πρακτική. “Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία, ποσοστό της τάξεως του 14% των Γάλλων, δηλαδή 6,9 εκατομμύρια πολιτών, παραδέχεται ότι έχει αγοράσει φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, κυρίως από το διαδίκτυο. Επιπλέον, συχνά τα προϊόντα αυτά φτάνουν στο σπίτι του αγοραστή χωρίς κάποιο περιτύλιγμα και χωρίς https://www.pharmadvice.gr/el το χαρτί με τις πληροφορίες για το φάρμακο, ή ακόμα και σε συσκευασία δώρου. Λίτινα, εξηγώντας ότι στην καλύτερη περίπτωση τα φάρμακα αυτά δεν είναι τόσο αποτελεσματικά (δεν διαθέτουν παρά ελάχιστη, ή και καθόλου δραστική ουσία) και την χειρότερη να είναι τοξικά. “Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ύπαρξη ποντικοφάρμακου και λαδιού μηχανής που βρέθηκαν πρόσφατα σε φάρμακα τα οποία είχαν αγοραστεί από στο Internet.
Πρόκειται για την 11η κατά σειρά διεθνή επιχείρηση, με την ονομασία «Pangea XI», η οποία πραγματοποιήθηκε το διάστημα από 9 έως 16 Οκτωβρίου 2018 και συμμετείχαν αστυνομικές Αρχές, Τελωνεία και Κανονιστικά τμήματα υγείας, των 116 χωρών που έλαβαν μέρος. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι στον κατάλογο θα περιλαμβάνονται απλά και καθημερινά φάρμακα όπως παυσίπονα, κάποια απλά αντιπυρετικά, ορισμένες ουσίες για το γαστρεντερολογικό σύστημα καθώς και κάποια σκευάσματα ενισχυτικά για τον οργανισμό όπως βιταμίνες. Σε περίπου δύο μήνες από σήμερα θα εκδοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατάλογος που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα σκευάσματα και ουσίες που θα είναι δυνατόν να πωλούνται στο ίντερνετ και θα είναι προϊόντα κοινά για όλη την Ευρώπη. Ο ΕΟΦ τονίζει ότι στις ιστοσελίδες μέσω των οποίων προωθούνται τα ανωτέρω προϊόντα δεν υπάρχουν τα στοιχεία επικοινωνίας του υπεύθυνου κυκλοφορίας αυτών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα προϊόντα προβάλλονται με θεραπευτικές ενδείξεις παραπέμποντας σε φάρμακο, ενώ δε διαθέτουν σχετική έγκριση του Οργανισμού. Δεν έχουν τέλος οι προειδοποιήσεις του ΕΟΦ για δυνητικά επικίνδυνα προϊόντα που διακινούνται ως φυτικά σκευάσματα ενάντια στη στυτική δυσλειτουργία. Ωστόσο, η παραποίηση φαρμάκων είναι παγκόσμιο πρόβλημα και γι’ αυτό υπάρχει συνεργασία και συντονισμός των ενεργειών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με διεθνείς οργανισμούς όπως του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Europol και των Ηνωμένων Εθνών για την πιο αποτελεσματική καταπολέμηση του φαινομένου.
- 2) Σε ιστοτόπους που φαίνονται ως ελληνικοί, χωρίς απαραίτητα να είναι (η περιγραφή των προϊόντων και τα ανηρτημένα σχόλια «καταναλωτών» παρέχονται μεν στην ελληνική γλώσσα, αλλά είναι προφανές ότι προέρχονται από αυτόματη μετάφραση, καθώς περιέχουν σωρεία συντακτικών και ορθογραφικών λαθών).
- Ο τζίρος από την πώληση των φαρμάκων αυτών υπολογίζεται ότι φτάνει τα 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
- Τα πλαστά και μη εξουσιοδοτημένα self test COVID-19 αντιπροσώπευαν πάνω από το ήμισυ όλων των ιατρικών συσκευών που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας (18 – 25 Μαΐου).
- Το πρόβλημα της νοθείας των φαρμάκων βρίσκεται μεταξύ άλλων στο επίκεντρο του ετήσιου συνεδρίου της Παγκόσμιας Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας , που διεξάγεται φέτος από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου στο Ντύσελντορφ με 3.000 συμμετέχοντες από 100 χώρες.
- Σημειώνεται ότι, στη φετινή επιχείρηση δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη χρήση φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων, τα οποία πωλούνται από μη εξουσιοδοτημένες-εγκεκριμένες πηγές.
Όλα τα εγγεγραμμένα διαδικτυακά φαρμακεία έχουν ένα κοινό λογότυπο το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να επιβεβαιώσετε ότι η ιστοσελίδα είναι εγγεγραμμένη. Ο λογότυπος αποτελείται από ένα ορθογώνιο με οριζόντιες ρίγες και ένα λευκό σταυρό τοποθετημένο στο αριστερό μισό του ορθογωνίου παρακείμενα στη διάμεσο. Κάτω από αυτό βρίσκεται η σημαία της χώρας της ΕΕ όπου είναι εγγεγραμμένο το διαδικτυακό φαρμακείο. Ως εκ τούτου, επί του παρόντος, η πώληση φαρμάκων από απόσταση ευρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο όπου αναμένεται η υιοθέτηση του κοινού λογοτύπου από την ΕΕ προκειμένου να επιτραπεί η on line πώληση φαρμάκων υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που ανωτέρω περιγράφηκαν. Τον κοινό λογότυπο που θα πρέπει να εμφανίζεται σαφώς σε κάθε σελίδα του ιστοτόπου που σχετίζεται με τη διάθεση φαρμάκων για πώληση εξ αποστάσεως στο κοινό.
Σημειώνεται ότι η επιχείρηση «Pangea X» πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό της Ιnterpol και σε συνεργασία με διεθνείς και ευρωπαϊκούς Οργανισμούς, όπως η Europol, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τελωνείων , η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. Κ.α., ενώ συμμετείχαν συνολικά 196 υπηρεσίες (αστυνομικές αρχές, τελωνεία και κανονιστικά τμήματα υγείας) από 123 χώρες. Οπως διευκρινίζει η ίδια, πλαστά φάρμακα θεωρούνται εκείνα που περιέχουν τα σωστά ενεργά συστατικά – έκδοχα, αλλά σε λάθος δοσολογία, αυτά που δεν περιέχουν καθόλου ενεργά συστατικά και όσα έχουν πλαστή συσκευασία. Μάλιστα, πολλές φορές πλαστά φάρμακα περιέχουν ουσίες που δεν αναγράφονται στη συσκευασία τους, με αποτέλεσμα ο χρήστης να εκδηλώνει αλλεργικές αντιδράσεις ή άλλες σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων προτρέπει το ευρύ κοινό να μην αγοράζει φάρμακα από μη εξουσιοδοτημένους ιστότοπους και άλλους προμηθευτές που στοχεύουν στην εκμετάλλευση φόβων και ανησυχιών κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης πανδημίας της νόσου του Κορωνοϊού (COVID-19). Έπειτα από έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ταυτοποιήθηκε η 38χρονη ως ιδιοκτήτρια εταιρείας παρασκευής παράνομων σκευασμάτων με έδρα τη Βουλγαρία, αλλά και ως διαχειρίστρια των επίμαχων ιστοσελίδων. Τα συγκεκριμένα σκευάσματα υποτίθεται ότι ήταν για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών, όπως για καρκίνο και διαβήτη. Η διερεύνηση της υπόθεσης από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ξεκίνησε έπειτα καταγγελίες του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και πολιτών, σύμφωνα με τις οποίες σε ιστοσελίδα διαφημίζονταν και προωθούνταν παράνομα σκευάσματα, που δεν είχαν γνωστοποιηθεί στον ΕΟΦ.
Περισσότερα Νοθευμένα Φάρμακα Στο Ίντερνετ
Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, το πρόβλημα είναι ότι οι παραποιήσεις γίνονται ολοένα καλύτερες και είναι όλο και πιο δύσκολο να τις αντιληφθεί κανείς». Διαφημίσεις που τους προτρέπουν να αγοράσουν διαδικτυακά το σκεύασμα με το δέλεαρ της χαμηλότερης τιμής. Ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο έχει βρεθεί ότι τα φάρμακα αυτά δεν περιλαμβάνουν τη δραστική ουσία που θα έπρεπε και όχι μόνο δεν είναι αποτελεσματικά αλλά μπορεί να αποδειχθούν και επικίνδυνα. Σημειώνεται πως τα σκευάσματα – «μαϊμού» που διακινούνται παράνομα από τις ηλεκτρονικές σελίδες δεν είναι μόνο φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία, χάπια αδυνατίσματος και συμπληρώματα διατροφής, όπως πολλοί πιστεύουν. Σήμερα το πρόβλημα των νοθευμένων φαρμάκων αγγίζει σχεδόν όλες τις κατηγορίες, όπως αντικαρκινικά, αντιβιοτικά, ψυχοτρόπα, υπολιπιδαιμικά, αντιυπερτασικά και παυσίπονα.
Παράνομα φαρμακευτικά σκευάσματα, που περιείχαν επικίνδυνες ουσίες για την υγεία, διακινούσε εταιρεία από τη Βουλγαρία, με ιδιοκτήτρια 38χρονη αλλοδαπή, σε βάρος της οποίας σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για απάτη και νοθεία τροφίμων. «Ενώ ορισμένα άτομα αγόραζαν εν γνώσει τους παράνομα φάρμακα, πολλές χιλιάδες θύματα έθεσαν κατά λάθος την υγεία τους και ενδεχομένως τη ζωή τους σε κίνδυνο», δήλωσε η Kathryn Clarke, επικεφαλής του Διεθνούς Γραφείου Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκτός από την κατάσχεση περίπου 3 εκατομμυρίων πλαστών φαρμάκων και συσκευών αξίας άνω των 13 εκατομμυρίων δολαρίων, οι αρχές “έριξαν” περισσότερους από 3.100 διαφημιστικούς συνδέσμους για την παράνομη πώληση και προμήθεια φαρμάκων χωρίς άδεια και έκλεισαν 43 ιστότοπους. Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που και στη χώρα μας σημαίνει συναγερμός από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές για προϊόντα που διατίθενται από το ίντερνετ.
Τα σκευάσματα που πωλούνταν από τον 33χρονο, σύμφωνα με την Αστυνομία, είναι αγνώστου προελεύσεως και συνεπώς πιθανότατα άκρως επικίνδυνα. Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελίες πολιτών στη Δίωξη Ηλεκτρονικού https://eumeds.gr/ Εγκλήματος, για την ύπαρξη ιστοσελίδων και προφίλ στα social media, που διαφημίζουν παράνομα σκευάσματα. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε έρευνα και έτσι οι «επιστήμονες» της ΕΛΑΣ κατέληξαν στον διαχειριστή της σελίδας.
Ρεπόρτερ «φαινόμενο» Καλύπτει Τη Ρωσο
Αξιοσημείωτο είναι ότι η έρευνα, ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες και κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων συνελήφθησαν σε παγκόσμιο επίπεδο 400 άτομα, ενώ κατασχέθηκαν συνολικά – μεταξύ άλλων – περισσότερα από 25 εκατομμύρια παράνομα σκευάσματα, εκτιμώμενης αξίας 50 εκατομμυρίων δολαρίων Η.Π.Α. Επί πλέον, προβλέπει τη σύσταση επιτροπής των συμβαλλομένων μερών για την παρακολούθηση της εφαρμογή της σύμβασης από τα κράτη που την υπογράφουν. Μέχρι στιγμής την συγκεκριμένη σύμβαση έχουν υπογράψει 19 κράτη μέλη και τρίτα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και όσο και αν μοιάζει απίστευτο, η Ελλάδα δεν το έχει πράξει ακόμη. Σύμφωνα με στοιχεία του κλάδου των φαρμακοποιών, το πρόβλημα της εμπορίας παράνομων φαρμάκων οξύνεται ολοένα περισσότερο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, παραποιείται και νοθεύεται οτιδήποτε υπόσχεται κέρδος στους επιτήδειους που το διακινούν.
Θα πρέπει να θεσμοθετηθεί να συνταγογραφούνται όλα τα φάρμακα από γιατρό, προτείνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Την προέλευσή τους, δηλαδή παρέχουν ψευδή στοιχεία για τον παραγωγό του φαρμάκου, τη χώρα παραγωγής κλπ. Προειδοποίηση για τους κινδύνους από την προμήθεια ψευδεπίγραφων φαρμάκων που υπόσχονται θεραπεία για τον https://www.ilovepharmacy.gr/ κορονοϊό. Αυτά περιλαμβάνουν φάρμακα που ενδείκνυνται για τη θεραπεία σοβαρών παθήσεων, όπως η στυτική δυσλειτουργία, καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις, νευρολογικές διαταραχές και ψυχικές παθήσεις. Το 2019, η 33χρονη μητέρα εμφανιζόταν ιδιαίτερα επικριτική, απέναντι σε γονείς από το Ίλιον που έχασαν το παιδί τους.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μία συσκευασία μπορεί να την αγόραζε 10 ευρώ και να την πουλούσε σε τριπλάσια ή και τετραπλάσια τιμή. Τα φάρμακα ήταν τοποθετημένα σε κουτιά, που έφεραν συνήθως πάνω επωνυμίες από γνωστά διεγερτικά (για παράδειγμα cialis), χωρίς φυσικά να φέρουν ευθύνη οι φαρμακευτικές εταιρείες που τα παράγουν. Η διακίνηση και πώληση φαρμάκων μέσω διαδικτύου, απαγορεύεται ρητά από την ισχύουσα νομοθεσία της Χώρας μας, συνεπώς κάθε διαδικτυακή πηγή αγοράς φαρμάκων είναι παράνομη και μη εγκεκριμένη από τους αρμόδιους φορείς. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα χρήστη φαρμακευτικού σκευάσματος, που προμηθεύτηκε από https://fjrsoft.com/2021/04/29/sos-flagyl-125-syrup/ το διαδίκτυο και διακομίστηκε στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ότι το φάρμακο που είχε πάρει περιείχε λάδι μηχανής και ποντικοφάρμακο. Ένα άλλο παράδειγμα αποτελεί η παράνομη διάθεση σε φτηνές τιμές, μέσω διαδικτύου, της ριμοναμπάντης, ενός φαρμάκου που χρησιμοποιήθηκε κατά της παχυσαρκίας, αλλά απαγορεύτηκε λόγω των κινδύνων που προκαλεί στην υγεία, συμπεριλαμβανόμενων και των τάσεων αυτοκτονίας. Να σημειωθεί, ότι τα πιο “δημοφιλή” φάρμακα που έχουν αυξημένες πωλήσεις μέσω διαδικτύου είναι αυτά που χορηγούνται κατά της σεξουαλικής ανικανότητας, κατά της αλωπεκίας,κατά του καπνίσματος, αλλά και χάπια αδυνατίσματος.
Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι επισήμως από το διαδίκτυο μπορούν να πουληθούν πια μόνο βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής τα οποία έχουν δηλωθεί στον ΕΟΦ και έχουν έγκριση ηλεκτρονικής διάθεσης. Το πρόβλημα άλλωστε εστιάζεται στα συνταγογραφούμενα φάρμακα αλλά και στις άγνωστες ιστοσελίδες που επιχειρούν ακόμη και να παραπλανήσουν το κοινό. Η διάθεση πλαστών φαρμάκων από το διαδίκτυο είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, τονίζει η κ Λίτινα και επικαλούμενη έρευνα της Pfizer, αναφέρει ότι υπολογίζεται ότι μόνο στην Ευρώπη το 2007 εντοπίστηκαν 4 εκατομμύρια πλαστά φάρμακα. Ο τζίρος από την πώληση των φαρμάκων αυτών υπολογίζεται ότι φτάνει τα 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Όπως εξηγεί, «πολλοί χρήστες του διαδικτύου παραγγέλνουν από ιστοσελίδες του εξωτερικού φάρμακα χωρίς να έχουν ιατρική συνταγή και χωρίς να γνωρίζουν στις παρενέργειες. Μεταξύ των ψευδεπίγραφων και παράνομων φαρμάκων που κατασχέθηκαν ήταν αντικαρκινικά φάρμακα, παυσίπονα, φάρμακα επιληψίας, αντιψυχωτικά, αντιδιαβητικά, αναβολικά στεροειδή, φάρμακα για τη θεραπεία του HIV, συμπληρώματα διατροφής κ.α., τα οποία αξιολογήθηκαν ως επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.
Τέλος, εφιστάται η προσοχή του κοινού ότι δεν έχει ακόμα τελεσφορήσει η αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας κάποιου φαρμάκου για την αγωγή ή την πρόληψη από τον κορωνοϊό. Η όποια αναφορά δοκιμαζόμενων δραστικών ουσιών ή φαρμάκων από τα μέσα ενημέρωσης δεν πρέπει να ερμηνεύεται εσφαλμένα και να αυξάνεται η ζήτηση των εν λόγω φαρμάκων για λόγους πρόληψης. Για την αποτροπή τέτοιων κινδύνων, σε κάθε περίπτωση, η προμήθεια όλων των φαρμάκων πρέπει να γίνεται από τα φαρμακεία της περιοχής μας, τα οποία λειτουργούν ως φυσικά καταστήματα και ελέγχονται από τις αρμόδιες αρχές ως προς τη νομιμότητα της λειτουργίας τους.
Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εντοπίσθηκαν 84 ιστοσελίδες, απενεργοποιήθηκαν οι 16, ταυτοποιήθηκαν οι διαχειριστές έξι ιστοσελίδων προώθησης και πώλησης παράνομων προϊόντων αδυνατίσματος και σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος τριών ατόμων. Το Δίκτυό μας βασίζεται σε ένα όραμα δημοσιογραφικό και επιχειρηματικό με μοναδική φιλοδοξία να ενημερώσει τον κόσμο και να συνενώσει τις υγιείς δημοσιογραφικές και επιχειρηματικές δυνάμεις κάθε περιοχής. Συχνά πυκνά πολλοί χρήστες του διαδικτύου βρίσκουν στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο, διαφημίσεις για φάρμακα που κανονικά χρειάζονται συνταγή. Το φαινόμενο έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις εξαιτίας του αναμενόμενου κέρδους από τα πλαστά προϊόντα και του παγκοσμιοποιημένου εμπορίου. Οι "στροφές" του μυαλού παραμένουν γρήγορες έως τα 60 και μόνο μετά γίνονται πιο αργές, σύμφωνα με γερμανική έρευνα.
Σατυανάντασραμ Eλλάδος: Παρουσίαση Της Σατυανάντα Γιόγκα Στην Ελλάδα
Επίσης, υπάρχει το παράδειγμα της Acomplia της ριμοναμπάντης, ένα φάρμακο που αποσύρθηκε από την κυκλοφορία τον Γενάρη του 2009 από το European Medicines Agency και έχει διακοπεί η παραγωγή του λόγω των κινδύνων που προκαλεί στην υγεία συμπεριλαμβανομένων τάσεων αυτοκτονίας κλπ. Υπάρχουν όμως εταιρείες που παράνομα το κυκλοφορούν και μέσω διαδικτύου γίνεται η πώληση του σε τιμή ευκαιρίας με αντίκτυπο στην υγεία των χρηστών”, εξηγεί η κ.Λίτινα. Όπως έγινε γνωστό από την ΕΛ.ΑΣ., προηγήθηκε καταγγελία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, σύμφωνα με την οποία στις εν λόγω ιστοσελίδες, υπήρχε η δυνατότητα αγοράς παράνομων φαρμάκων, χωρίς ιατρική συνταγή, για τα οποία δεν γνωστοποιούνταν καμία πληροφορία για την προέλευσή τους ή τα εργοστάσια παρασκευής τους.