Διώξεις Για Παράνομα Φάρμακα Μέσω Διαδικτύου
Κατασχέσεις παραποιημένων φαρμάκων στα ευρωπαϊκά σύνορα αυξήθηκαν κατά 384% το 2006 και ένα περαιτέρω 51% το 2007, φτάνοντας πάνω από 4 εκατομμύρια κουτιά. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων προτρέπει το ευρύ κοινό να μην αγοράζει φάρμακα από μη εξουσιοδοτημένους ιστότοπους και άλλους προμηθευτές που στοχεύουν στην εκμετάλλευση φόβων και ανησυχιών κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης πανδημίας της νόσου του Κορωνοϊού (COVID-19). Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα χρήστη φαρμακευτικού σκευάσματος, που προμηθεύτηκε από το διαδίκτυο και διακομίστηκε στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ότι το φάρμακο που είχε πάρει περιείχε λάδι μηχανής και ποντικοφάρμακο. Ένα άλλο παράδειγμα αποτελεί η παράνομη διάθεση σε φτηνές τιμές, μέσω διαδικτύου, της ριμοναμπάντης, ενός φαρμάκου που χρησιμοποιήθηκε κατά της παχυσαρκίας, αλλά απαγορεύτηκε λόγω των κινδύνων που προκαλεί στην υγεία, συμπεριλαμβανόμενων και των τάσεων αυτοκτονίας. Να σημειωθεί, ότι τα πιο “δημοφιλή” https://www.pharmalicious.gr/ φάρμακα που έχουν αυξημένες πωλήσεις μέσω διαδικτύου είναι αυτά που χορηγούνται κατά της σεξουαλικής ανικανότητας, κατά της αλωπεκίας,κατά του καπνίσματος, αλλά και χάπια αδυνατίσματος. Η διακίνηση και πώληση φαρμάκων μέσω διαδικτύου, απαγορεύεται ρητά από την ισχύουσα νομοθεσία της Χώρας μας, συνεπώς κάθε διαδικτυακή πηγή αγοράς φαρμάκων είναι παράνομη και μη εγκεκριμένη από τους αρμόδιους φορείς. Τα ψευδεπίγραφα φάρμακα είναι ψεύτικα φάρμακα τα οποία οι πωλητές προωθούν ως πραγματικά ή εγκεκριμένα.
Αυτό, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, μπορεί να γίνει για ιστοσελίδες που υλικό σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων, παράνομου στοιχηματισμού και σελίδων που καταπατούν τον νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Μια τέτοια ενέργεια, η δυνατότητα δηλαδή να «κατεβαίνουν» ιστοσελίδες που διακινούν ψευδεπίγραφα φάρμακα θα είναι μια σημαντική αρχή στην αντιμετώπιση του φαινομένου, κάτι που θα πρέπει να εξεταστεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Περισσότεροι από τους μισούς φαρμακοποιούς (56%) πιστεύουν ότι οι ασθενείς αγοράζουν τα φάρμακά τους μέσω διαδικτύου έτσι ώστε να αποφύγουν το αίσθημα της αμηχανίας που μπορεί να αισθάνονται όταν επισκέπτονται τον γιατρό τους για εξέταση όπως και λόγω της εύκολης και γρήγορης φύσης της διαδικασίας αυτής. Η έκθεση καθιστά σαφές ότι οι κίνδυνοι από την αγορά φαρμάκων μέσω διαδικτύου αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό οποιαδήποτε τυχόν οφέλη. Παράλληλα, αναφέρει, ότι η αγορά φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή είναι μια ιδιαίτερα δημοφιλής πρακτική. “Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία, ποσοστό της τάξεως του 14% των Γάλλων, δηλαδή 6,9 εκατομμύρια πολιτών, παραδέχεται ότι έχει αγοράσει φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, κυρίως από το διαδίκτυο.
Αυτό που είναι τελείως απροσδιόριστο έως και αδύνατον να εντοπιστεί, είναι ο αριθμός των ιστοσελίδων που τα διακινούν καθώς ξεπετιούνται σαν…λερναία Ύδρα, μια εντοπίζεται, τρεις δημιουργούνται. Το φαινόμενο έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις εξαιτίας του αναμενόμενου κέρδους από τα πλαστά προϊόντα και του παγκοσμιοποιημένου εμπορίου. Η μεταμόσχευση μαλλιών IQ FUE αποκαθιστά την πυκνότητα των μαλλιών και όπως μας λέει ο Dr Τζερμιάς, εξασφαλίζει φυσικό αποτέλεσμα. Το κακοποιημένο βρέφος, μόλις 2 μηνών, νοσηλευόταν σε Νοσοκομείο, το οποίο ζήτησε την συνδρομή της οργάνωσης.
Ο 75χρονος που προμηθεύτηκε το φάρμακο από το διαδίκτυο για οικονομικούς λόγους, ήθελε να μάθει αν τα χάπια είναι ασφαλή. Τα χάπια ήταν τελικά πλαστά, ενώ διέφεραν ακόμη και στην εμφάνιση με τα πρωτότυπα (είχαν άλλο χρώμα και σχήμα). Όπως έχει διαπιστώσει ο ΕΟΦ, παρότι η ελληνική νομοθεσία απαγορεύει τη διακίνηση φαρμάκων μέσω διαδικτύου, είναι σημαντικός ο αριθμός των καταναλωτών που προμηθεύεται φαρμακευτικά προϊόντα και συμπληρώματα διατροφής με τον τρόπο αυτό.
- Τότε θα μεταφερθείτε στον ιστότοπο της εθνικής σας αρχής και θα σας εμφανιστεί μια λίστα με όλα τα νομίμως λειτουργούντα διαδικτυακά φαρμακεία.
- Και αυτό διότι πρόκειται για μη εγκεκριμένα φάρμακα, τα οποία είναι πολύ επικίνδυνα για την υγεία.
- Γι’αυτό είναι ζωτικής σημασίας να ενημερώνεται ο γιατρός το συντομότερο όταν παρατηρούνται παρενέργειες από τη λήψη ενός φαρμάκου.
- Σήμερα το πρόβλημα των νοθευμένων φαρμάκων αγγίζει σχεδόν όλες τις κατηγορίες, όπως αντικαρκινικά, αντιβιοτικά, ψυχοτρόπα, υπολιπιδαιμικά, αντιυπερτασικά και παυσίπονα.
Οι 16 ιστοσελίδες, διεθνούς παρουσίας, που αποκάλυψε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και οι οποίες ήταν κατοχυρωμένες μέσω ελληνικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών διαδικτύου-φιλοξενίας, εντοπίστηκαν μετά από πληροφορίες από την Ιντερπόλ και για τις οποίες σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος των διαχειριστών. Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που και στη χώρα μας σημαίνει συναγερμός από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές για προϊόντα που διατίθενται από το ίντερνετ. Ένα φάρμακο είναι ασφαλές MONO όταν έχει παραχθεί και ελεγχθεί ποιοτικά σύμφωνα με αυστηρούς κανόνες και πρότυπα και όταν διατίθεται μέσω της νόμιμης αλυσίδας διακίνησης. Ενημέρωση των ασθενών για τους τεράστιους κινδύνους των πλαστών φαρμάκων είναι απαραίτητη για την ευαισθητοποίηση και την εξασφάλιση της πρόσβασης σε ασφαλή φάρμακα.
Α Συρίγος Στην Ερτ: Το Τι Συμβαίνει Στην Ουκρανία Μάς Ενδιαφέρει Εθνικά Λόγω Της Τουρκίας
«Τα προϊόντα αυτά πολλές φορές περιέχουν ουσίες που δεν αναγράφονται στη συσκευασία τους, με αποτέλεσμα ο χρήστης να εκδηλώνει αλλεργικές αντιδράσεις ή άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στο θάνατο», εξηγεί ο Οργανισμός. Μέσα από το διαδίκτυο, κάποιοι προσπαθούν να προσελκύσουν ασθενείς προσφέροντας φάρμακα σε χαμηλότερη τιμή από αυτή του φαρμακείου. Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, συμμετείχε με επιτυχία στην διεθνή επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Pangea», που πραγματοποιήθηκε υπό το συντονισμό της Interpol, για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και πώλησης φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων μέσω διαδικτύου. Η διεθνής επιχείρηση με την κωδική ονομασία «PANGEA», ξεκίνησε ύστερα από καταγγελίες καταναλωτών, σύμφωνα με τις οποίες αγόρασαν από το Ιντερνετ τα συγκεκριμένα προϊόντα, που η κατανάλωσή τους όμως τους προκάλεσε πολλές παρενέργειες.
Για παράδειγμα ο Καναδάς είναι η τελευταία χωρά που επέτρεψε την κυκλοφορία του γενόσημου Viagra που ονομάζεται Novo Sildenafil. 2) Σε ιστοτόπους που φαίνονται ως ελληνικοί, χωρίς απαραίτητα να είναι (η περιγραφή των προϊόντων και τα ανηρτημένα σχόλια «καταναλωτών» παρέχονται μεν στην ελληνική γλώσσα, αλλά είναι προφανές ότι προέρχονται από αυτόματη μετάφραση, καθώς περιέχουν σωρεία συντακτικών και ορθογραφικών λαθών). Εντούτοις, πολλοί δεν καταλαβαίνουν ακόμη τους κινδύνους που συνεπάγεται η διαδικτυακή αγορά συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Πολύ συχνά, οι ιστοσελίδες μπορεί να φαίνονται νόμιμες, ωστόσο πολλές ιστοσελίδες είναι παράνομες και παρέχουν πλαστά και επικίνδυνα φάρμακα, ακόμη και στους πελάτες τους. «Γι’ αυτό και η μάχη κατά της παραποίησης φαρμάκων είναι ένα διεθνές εγχείρημα», επισήμανε ο Φρίντεμαν Σμιτ, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ένωσης Γερμανών Φαρμακοποιών.
Παράλληλα η διεθνής έρευνα έβγαλε από την αγορά παράνομα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, όπως οδοντιατρικές συσκευές και εμφυτεύματα, σύριγγες, βοηθήματα ακοής, φακούς επαφής, χειρουργικό εξοπλισμό κ.α. Σε περίπου δύο μήνες από σήμερα θα εκδοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατάλογος που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα σκευάσματα και ουσίες που θα είναι δυνατόν να πωλούνται στο ίντερνετ και θα είναι προϊόντα κοινά για όλη την Ευρώπη. Πάντως πιο ελκυστικά για τους επιτήδειους είναι τα σκευάσματα για τη στυτική δυσλειτουργία τα οποία πωλούνται στο ίντερνετ κατά χιλιάδες. Σχηματίστηκε δικογραφία, για παράνομη https://365pharmacy.gr/ διακίνηση, διάθεση και πώληση μέσω διαδικτύου, φαρμακευτικού προϊόντος, μη εγκεκριμένου από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.), σε βάρος του ιδιοκτήτη της εταιρείας, με έδρα την Ιρλανδία. Έχετε λάβει αυτό το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επειδή έχετε εγγραφεί στη βάση δεδομένων των ενδιαφερομένων μερών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και έχετε αποδεχθεί να λαμβάνετε τέτοιου είδους πληροφορίες. Ωστόσο, εάν δεν επιθυμείτε πλέον να λαμβάνετε τέτοιες επικοινωνίες από εμάς, παρακαλούμε στείλτε μας ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο για να καταργήσετε την εγγραφή σας.
Η Γεύση Της Καθαράς Δευτέρας
Πρόκειται για σεξουαλικά διεγερτικά, τα οποία όχι μόνο διακινούνταν παράνομα αλλά δεν είχαν και καμία έγκριση από τον ΕΟΦ. Εντούτοις, η ιστοσελίδα τα διαφήμιζε ως τη λύση στη στυτική δυσλειτουργία και ως τα χάπια που μπορούν να αλλάξουν τη σεξουαλική ζωή των ανδρών. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», http://www.carpetcleanersinwatford.com/comparative-effects-of-sibutramine-and-orlistat-on/ ο 33χρονος μαζί με άλλους συνεργούς του, για τους οποίους γίνεται προσπάθεια ταυτοποίησής τους, αγόραζε ιντερνετικά τα διεγερτικά σκευάσματα από εταιρείες με έδρα χώρες της Ευρώπης. Τα έπαιρνε στα χέρια του ταχυδρομικά και στη συνέχεια τα μεταπωλούσε, κυρίως στην Ελλάδα, αποκομίζοντας κέρδος.
1) Σε ιστοτόπους που ο καταναλωτής καλείται να αποστείλει συμπληρωμένη φόρμα επικοινωνίας ή να επικοινωνήσει με κάποιο τηλεφωνικό κέντρο, χωρίς να γνωρίζει τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας της εταιρείας που είναι υπεύθυνη για την κυκλοφορία του εκάστοτε προϊόντος. Παρά τους αυξημένους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο, αρκετοί το προτιμούν προβάλλοντας ως επιχειρήματα την ανωνυμία και τις προσιτές τιμές. Ωστόσο, ακριβώς αυτή η ανωνυμία σε συνδυασμό με τις συχνά αφανείς εμπορικές διαδρομές των προϊόντων διευκολύνουν το έργο των εγκληματικών παραγόντων.
Συνέδριο Pharma Point: Στα 10,2 Δισ Τα Πλαστά Φάρμακα Που Πωλούνται Παράνομα Στην Ευρώπη
Θα πρέπει να θεσμοθετηθεί να συνταγογραφούνται όλα τα φάρμακα από γιατρό, προτείνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Η μείωση του προσυμπτωματικού ελέγχου για ορισμένες μορφές καρκίνου λόγω της πανδημίας επηρέασε το ποσοστό των πρώιμων διαγνώσεων της νόσου. Την προέλευσή τους, δηλαδή παρέχουν ψευδή στοιχεία για τον παραγωγό του φαρμάκου, τη χώρα παραγωγής κλπ. Αυτά περιλαμβάνουν φάρμακα που ενδείκνυνται για τη θεραπεία σοβαρών παθήσεων, όπως η στυτική δυσλειτουργία, καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις, νευρολογικές διαταραχές και ψυχικές παθήσεις. Για τις παράνομες δραστηριότητες των ιστοσελίδων ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Europol και της Interpol καθώς και οι αστυνομικές Αρχές των χωρών κατοικίας των αλλοδαπών διαχειριστών, ενώ η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελία. ‘Εγιναν 277 συλλήψεις παγκοσμίως και κατασχέθηκαν επικίνδυνα φαρμακευτικά προϊόντα αξίας άνω των 23 εκατομμυρίων δολαρίων.
Σύμφωνα με στοιχεία του κλάδου των φαρμακοποιών, το πρόβλημα της εμπορίας παράνομων φαρμάκων οξύνεται ολοένα περισσότερο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, παραποιείται και νοθεύεται οτιδήποτε υπόσχεται κέρδος στους επιτήδειους που το διακινούν. Από φάρμακα τύπου «lifestyle», όπως χάπια αδυνατίσματος, κατά της τριχόπτωσης ή της σεξουαλικής δυσλειτουργίας, μέχρι πανάκριβα σκευάσματα για τον καρκίνο, https://eumeds.gr/ τις καρδιαγγειακές νόσους, την ηπατίτιδα και το διαβήτη. «Η αγορά φαρμάκων από μη εγκεκριμένες πηγές και χωρίς συνταγή ιατρού, ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία», υπογραμμίζει ο ΕΟΦ. Τέλος, εφιστάται η προσοχή του κοινού ότι δεν έχει ακόμα τελεσφορήσει η αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας κάποιου φαρμάκου για την αγωγή ή την πρόληψη από τον κορωνοϊό.
Κατάλογο με 29 προϊόντα που διακινούνται μέσω Διαδικτύου ως φάρμακα, ιατροτεχνολογικά προϊόντα, συμπληρώματα διατροφής, ή καλλυντικά χωρίς να έχουν αξιολογηθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) ως προς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους, έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός, εφιστώντας την προσοχή των καταναλωτών. Αμπούλες για καρκινοπαθείς με παραποιημένη σύνθεση, χάπια χωρίς επαρκή περιεκτικότητα σε δραστικές ουσίες και άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα που έχουν νοθευτεί ή μολυνθεί καταλήγουν ολοένα συχνότερα στα χέρια ανυποψίαστων αγοραστών. Οι δυνατότητες κερδοσκοπίας για τους εγκληματίες σε αυτό το πεδίο είναι τεράστιες, γεγονός που συνεπάγεται παράλληλα ασύλληπτη αύξηση των κινδύνων για την υγεία των καταναλωτών και των ασθενών που κάνουν χρήση των νοθευμένων σκευασμάτων. Οπως αναφέρει στον «ΑτΚ» ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημήτριος Κούβελας, μέσω του Ιντερνετ διακινούνται ανεξέλεγκτα πολλά πλαστά φάρμακα.
Πάνω από το 50% των φαρμάκων που πωλούνται μέσω διαδικτύου είναι πλαστά, νοθευμένα, αμφιβόλου ποιότητας, αποτελεσματικότητας και επικίνδυνα για την υγεία των καταναλωτών. Για να προστατευθείτε από παραπλανητικούς πωλητές, αγοράστε φάρμακα μόνο από κάποιο τοπικό φαρμακείο ή κατάστημα λιανικής πώλησης ή από ένα ηλεκτρονικό φαρμακείο που είναι εγγεγραμμένο στις αρμόδιες εθνικές αρχές. Μπορείτε να βρείτε τους καταλόγους των εγγεγραμμένων διαδικτυακών φαρμακείων στις χώρες της ΕΕ μέσω της ιστοσελίδας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ή απευθείας από ιστοσελίδες των αρμόδιων εθνικών αρχών. Διαφημίσεις που τους προτρέπουν να αγοράσουν διαδικτυακά το σκεύασμα με το δέλεαρ της χαμηλότερης τιμής.
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε έρευνα και έτσι οι «επιστήμονες» της ΕΛΑΣ κατέληξαν στον διαχειριστή της σελίδας. Κατά την έρευνα στο σπίτι του Έλληνα, ο οποίος δεν δήλωσε κάποια επαγγελματική ιδιότητα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και εξωτερικός σκληρός δίσκος, τα οποία θα αποσταλούν στο αρμόδιο τμήμα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών για τις δέουσες εργαστηριακές εξετάσεις. Αρμόδιες πηγές από την αστυνομία εξηγούν, ωστόσο, ότι σε πολλές περιπτώσεις τα φάρμακα αυτά κάνουν… Θραύση, διότι ο κόσμος αναζητά την καλύτερη τιμή στο Διαδίκτυο χωρίς δυστυχώς να εξακριβώνει πάντα τη γνησιότητά τους. Το φαινόμενο των πλαστών φαρμάκων, τονίζουν οι ειδικοί, μπορεί να λάβει τραγικές διαστάσεις για τη δημόσια υγεία, αν δεν αντιμετωπιστεί, καθώς ήδη στο εξωτερικό έχουν καταγραφεί σοβαρές παρενέργειες, ακόμη και θάνατοι.
Υπενθυμίζεται στο κοινό ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν εγκεκριμένες θεραπείες για τον COVID-19. Υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα για τη θεραπεία των συμπτωμάτων όπως ο πυρετός, σύμφωνα πάντα με τη συμβουλή του γιατρού ή του φαρμακοποιού σας. Οι προμηθευτές μπορεί να ισχυρίζονται ότι τα προϊόντα τους μπορούν να θεραπεύσουν ή να αποτρέψουν τον COVID-19 ή μπορεί να παρουσιάζουν ότι παρέχουν εύκολη πρόσβαση σε νόμιμα https://www.pharm24.gr/ φάρμακα που διαφορετικά δεν είναι άμεσα διαθέσιμα. Υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα που δείχνουν πως άνθρωποι έχουν πεθάνει μετά τη χρήση μη αυθεντικών φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων αυτών για την αντιμετώπιση της ΣΔ. Για παράδειγμα έχουν βρεθεί ταλκ, μπογιά και μελάνι εκτύπωσης σε δείγματα μη αυθεντικού Viagra, ενώ παράλληλα κάποια από αυτά τα προϊόντα παράγονται υπό συνθήκες που δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.
Περισσότερα Νοθευμένα Φάρμακα Στο Ίντερνετ
Κούβελας, είναι πρακτικά αδύνατο να ελεγχθούν και οι πελάτες των μη νόμιμων διαδικτυακών ιστοσελίδων και «εικονικών» φαρμακείων θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία τους. Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι δεν είναι όλα τα φάρμακα που μπορεί κανείς να προμηθευτεί μέσω διαδικτύου απομιμήσεις. Τα γενόσημα φάρμακα για την αντιμετώπιση της ΣΔ είναι διαθέσιμα σε κάποιες χώρες και πωλούνται και διαδικτυακά.
Σκοπός της συγκεκριμένης ενέργειας είναι μεταξύ άλλων να διαπιστώσει τα αδικήματα της παραγωγής παραποιημένων ιατρικών προϊόντων, την προμήθεια και εμπορία φαρμάκων απομίμησης, καθώς και την εμπορία ιατροτεχνολογικών προϊόντων που δεν πληρούν τις απαιτήσεις συμμόρφωσης των διεθνών κανονισμών. Ανησυχία επικρατεί στις υγειονομικές αρχές μετά την διεθνή επιχείρηση «Pangea XI», για την καταπολέμηση της παράνομης προώθησης και πώλησης φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων μέσω διαδικτύου. Τα σκευάσματα που πωλούνταν από τον 33χρονο, σύμφωνα με την Αστυνομία, είναι αγνώστου προελεύσεως και συνεπώς πιθανότατα άκρως επικίνδυνα. Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελίες πολιτών στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για την ύπαρξη ιστοσελίδων και προφίλ στα social media, που διαφημίζουν παράνομα σκευάσματα.