Τι Πρέπει Να Ξέρετε Για Το Έλκος

Posted on Posted in Διαδικτυακό φαρμακείο

Τι Πρέπει Να Ξέρετε Για Το Έλκος

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ Με την ορθή χρήση δόκιμων, σύγχρονων και αποτελεσματικών θεραπειών και την παροχή ολοκληρωμένων… Τα Εξωτερικά Ιατρεία του Metropolitan Hospital καλύπτουν όλες τις ιατρικές ειδικότητες και λειτουργούν από Δευτέρα… Ιατρικά άρθρα, ενδιαφέρουσες εξελίξεις, επιτεύγματα της επιστήμης, συμβουλές για καλύτερη υγεία, οδηγίες για τα επόμενα… «Φροντίζω την υγεία μου» Κάθε μήνα, το Metropolitan σας δίνει (μέσω Facebook) την ευκαιρία να κερδίσετε…

Η συχνότερη αιτία που προκαλεί έλκος είναι η μόλυνση από ένα μικρόβιο το οποίο ονομάζεται ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Το έλκος δωδεκαδάκτυλου είναι συχνότερο σε πιο νεαρά άτομα (από 30 έως 55 ετών), ενώ αυτό του στομάχου συνήθως προσβάλλει μεγαλύτερης ηλικίας άτομα (από 55 ετών και πάνω). Ορισμένοι ασθενείς με πεπτικό έλκος ίσως χρειασθεί να λάβουν φάρμακα για το στομάχι (αναστολείς της παραγωγής οξέος) για μεγάλο χρονικό διάστημα ή για το υπόλοιπο της ζωής τους. Στο παρελθόν είχε θεωρηθεί ότι η διατροφή μπορούσε να προκαλεί έλκος στομάχου, ωστόσο δεν είναι αυτή ο βασικός αιτιολογικός παράγοντας. Πάντως, μια ακατάλληλη διατροφή επιδεινώνει τα συμπτώματα, ενώ η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής ωφελεί την εντερική οδό.

Η λήψη ενός καλού ιστορικού από το γιατρό θα θέσει την υποψία του πεπτικού έλκους, ωστόσο η ειδική εξέταση για τη διάγνωσή του είναι η γαστροσκόπηση. Με τη διενέργειά της μπορούν να ληφθούν και βιοψίες ώστε να αποκλεισθεί η ύπαρξη κακοήθειας. Η ανίχνευση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού μπορεί να γίνει είτε με την ιστολογική εξέταση του παρασκευάσματος που θα ληφθεί κατά τη γαστροσκόπηση, είτε με μη επεμβατικούς τρόπους, ανεξάρτητα από τη διενέργεια γαστροσκόπησης. Ένας τέτοιος μη επεμβατικός τρόπος είναι η δοκιμασία αναπνοής, η οποία ανιχνεύει έμμεσα το ελικοβακτηρίδιο, μέσω της ανίχνευσης των προϊόντων του μεταβολισμού του ελικοβακτηριδίου στην αναπνοή του εξεταζόμενου. Αν το στρώμα βλέννας φθαρεί και σταματήσει να λειτουργεί αποτελεσματικά, το οξύ μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον ιστό του στομάχου προκαλώντας έλκος. Υπολογίζεται ότι ένας στους δέκα ανθρώπους στις δυτικές χώρες θα έχει ένα έλκος στο στομάχι ή στο λεπτό έντερο σε κάποιο σημείο της ζωής τους.

θεραπεία έλκους

Στην εποχή του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, η διενέργεια μίας γαστρεκτομής για τη θεραπεία του πεπτικού έλκους ισοδυναμεί με την αφαίρεση του πνεύμονα για πνευμονία. Το έλκος του δωδεκαδακτύλουείναι 3 φορές συχνότερο από το έλκος του στομάχου και συνήθως εντοπίζεται στην πρώτη μοίρα του δωδεκαδακτύλου. Παρατηρείται συχνότερα σε αγχώδεις προσωπικότητες και συνδέεται με συνθήκες έντονου στρες και ψυχολογικής πίεσης. Το έλκος γενικά θεωρείται καλοήθης πάθηση με ευνοϊκή εξέλιξη στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Η θνησιμότητα από έλκος είναι πολύ μικρή και οφείλεται κυρίως στις επιπλοκές. (α) Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού ανευρίσκεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό ασθενών με έλκος του δωδεκαδακτύλου.

Επιπλοκές

Αρχικά, με τη διάγνωση του πεπτικού έλκους, θα πρέπει ο ελκοπαθής να παραπέμπεται στο Διαιτολόγο ώστε αυτός να αξιολογήσει τη διατροφική του κατάσταση και βάση αυτής να του συστήσει την κατάλληλη διατροφική θεραπεία. Τα συμπτώματα του έλκους του στομάχου τείνουν να είναι πιο ξεχωριστά από την καούρα, αλλά τα συμπτώματα μπορεί να παραμένουν ασαφή. Ένα έλκος τείνει να παράγει ένα θαμπό πόνο στην περιοχή του στομάχου. Ο πόνος είναι το κύριο σύμπτωμα ενός έλκους στομάχου, είτε γύρω από το στομάχι είτε λίγο ψηλότερα Το κλασικό σύμπτωμα του έλκους του στομάχου είναι η δυσπεψία. Αυτό το σύμπτωμα μπορεί να είναι εσφαλμένο για την καούρα, που μπορεί να συμβεί ταυτόχρονα. Η χειρουργική αντιμετώπιση διακρίνεται στην απλή συρραφή της ρήξης και στη συρραφή με χρήση επίπλουν.

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι ελέγχου της λοίμωξης από το μικρόβιο και περιγράφονται στο αντίστοιχο άρθρο στο peptiko.gr. Χρησιμοποιείτε άλλα φάρμακα όταν είναι δυνατόν για τη διαχείριση του πόνου. Σύμφωνα με μια μελέτη, η κατανάλωση χυμού βακκινίων 250 ml την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υπερανάπτυξης του H. Οι επισκέψεις θα διαρκέσουν για όσο διάστημα χρειάζεται το έλκος να επουλωθεί πλήρως.

θεραπεία έλκους

Περίπου το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού φέρει το ελικοβακτηρίδιο στο στομάχι του, ωστόσο η επίπτωση είναι υψηλότερη στις αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής, της Κεντρικής Αμερικής, της Κεντρικής Ασίας και της Ανατολικής Ευρώπης. Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού συνήθως εισέρχεται στον οργανισμό και αποικεί το στομάχι ήδη από την παιδική ηλικία, υπό την έλλειψη συνθηκών υγιεινής. Περίπου 10-20% όσων φέρουν το ελικοβακτηρίδιο θα αναπτύξουν κάποια στιγμή πεπτικό έλκος. O κίνδυνος αυτός είναι περίπου 6 φορές μεγαλύτερος από αυτόν του γενικού πληθυσμού.

Ο βλεννογόνος που καλύπτει το στομάχι και το δωδεκαδάκτυλο ουσιαστικά αποτελείται από ένα στρώμα βλέννης, το οποίο τον προστατεύει από την επαφή του με τα όξινα γαστρικά υγρά. Όταν η ισορροπία μεταξύ των εκκρινόμενων γαστρικών υγρών και των αμυντικών μηχανισμών διαταραχθεί, τότε προκαλείται το έλκος. Έχουν ενοχοποιηθεί διάφοροι παράγοντες οι οποίοι παίζουν κάποιο ρόλο στην παθογένεια του πεπτικού έλκους, χωρίς ωστόσο να έχει αποσαφηνιστεί πλήρως ο μηχανισμός δράσης τους. Το πεπτικό έλκος είναι μία λύση της συνέχειας του βλεννογόνου, η οποία μπορεί πιο απλά να χαρακτηρισθεί ως διάβρωση ή «πληγή», και η οποία συμβαίνει είτε στο στομάχι (γαστρικό έλκος), είτε στο δωδεκαδάκτυλο (δωδεκαδακτυλικό έλκος). Προκαλείται από τα όξινα υγρά του στομάχου και μπορεί να επεκταθεί στο υποβλεννογόνιο ή και μυϊκό στρώμα. Τα άτομα που πάσχουν από πεπτικό έλκος πρέπει να προσέχουν τη διατροφή τους, καθώς είναι καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση της πάθησης.

Τι Πρέπει Να Αποφεύγετε

Όταν αυτές οι άμυνες παύουν να λειτουργούν σωστά, το οξύ και η πεψίνη καταστρέφουν σταδιακά την εσωτερική επιφάνεια, σχηματίζοντας μια ανοιχτή πληγή που ονομάζεται έλκος. Μόλις εντοπιστεί η αιτία, τα συμπτώματα των έλκους του στομάχου μπορούν να αντιμετωπιστούν προστατεύοντας το έλκος από το οξύ, ενώ θεραπεύει. Ωστόσο, η θεραπεία πρέπει να συνεχιστεί, ειδικά εάν το έλκος οφείλεται σε μόλυνση με Η.

Αυτό είναι γνωστό ως διάτρηση στομάχου και είναι μια σοβαρή κατάσταση. Η ενδοσκόπηση του ανωτέρου πεπτικού προσφέρει τη δυνατότητα διαστολής της στένωσης με μπαλόνι. Το 33-85% των ασθενών χρειάζονται πολλαπλές διαστολές, ενώ το 30% των ασθενών που αρχικά αντιμετωπίστηκαν με διαστολές στη συνέχεια χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης. Η ένδειξη χειρουργικής αντιμετώπισης της πυλωρικής στένωσης είναι η χρόνια έκφανση της νόσου.

  • Ευτυχώς σήμερα, στα σύγχρονα ενδοσκοπικά τμήματα των Νοσοκομείων υπάρχει η δυνατότητα, ένας εξειδικευμένος γαστρεντερολόγος να σταματήσει άμεσα την αιμορραγία.
  • Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι μια αίσθηση “καψίματος”, ή πόνου στην περιοχή μεταξύ του στήθους και του αφαλού.
  • Στην γαστροσκόπηση, θα σας χορηγηθεί φάρμακο (βαθιά καταστολή ή απλή μέθη) για να κοιμηθείτε ή να χαλαρώσετε.
  • Το έλκος στομάχου είναι μια “πληγή” στο εσωτερικό τοίχωμα του στομάχου.
  • Προέρχεται συνήθως από μια οξεία ή χρόνια γαστρίτιδα (επιφανειακή φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου).

Σπανιότερα, τα πεπτικά έλκη μπορούν να προκληθούν από το σύνδρομο Zollinger-Ellison, στο οποίο τα επίπεδα της ορμόνης γαστρίνης είναι πολύ αυξημένα εξ’αιτίας όγκου του παγκρέατος ή του λεπτού εντέρου. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα μπορούν να επιδεινώσουν https://www.pharm24.gr/ τα πεπτικά έλκη και να εμποδίσουν την επούλωση τους. Αυτές οι ομάδες ατόμων χρήζουν προληπτικών μέσων προστασίας έναντι της ανάπτυξης πεπτικών ελκών. Η προστασία τους εξασφαλίζεται με τον έλεγχο τους για τη λοίμωξη από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και την εκρίζωση του.

Έλκος Στομάχουγαστρικό Έλκος

Επίσης, θα πρέπει να συνταγογραφείται ένα κατασταλτικό φάρμακο οξέων για αρκετές εβδομάδες, το οποίο θα μειώσει την παραγωγή των οξέων στο στόμαχο και θα επιτρέψει την επούλωση του έλκους. Ωστόσο, τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα είναι απαραίτητα για τη βελτίωση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας ή άλλων επώδυνων παθήσεων, ενώ η ασπιρίνη είναι απαραίτητη για την αναστολή του σχηματισμού θρόμβων στο αίμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ημερήσια χορήγηση κατασταλτικών φαρμάκων για τα οξέα επ’ αόριστον αποτελεί ιδανική λύση, προκειμένου να μειωθούν όχι μόνο οιπαραγόμενες ποσότητες οξέων στο στόμαχο, αλλά και οι πιθανότητες επανεμφάνισης του έλκους. Οι περαιτέρω αιτίες είναι σπάνιες, όπως για παράδειγμα ορισμένες ιογενείς λοιμώξεις που μπορεί να προκαλέσουν έλκος στομάχου.

θεραπεία έλκους

Αυτό το μικροθρεπτικό συστατικό είναι σημαντικό για τη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος και την επούλωση τραυμάτων. Τα στρείδια, το σπανάκι και το βόειο κρέας περιέχουν υψηλά επίπεδα ψευδαργύρου. Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές φυτικές ίνες μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης έλκους στομάχου. Τέλος, η διακοπή καπνίσματος και αλκοόλ φαίνεται ότι ενισχύει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, αναζητεί πεπτικά έλκη και, αν χρειαστεί, παίρνει βιοψίες. Τα πεπτικά έλκη είναι ανοικτές πληγές στην εσωτερικό χιτώνα του στομάχου ή στο άνω μέρος του λεπτού εντέρου. Είναι πιθανό να έχετε πεπτικό έλκος και να μην έχετε συμπτώματα, αν και μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο στομάχι. Σε μερικούς ανθρώπους, ένα πεπτικό https://adminpaytren.com/bactrimel-4/ έλκος δεν αναγνωρίζεται μέχρι να αρχίσουν να εμφανίζουν συμπτώματα που σχετίζονται με μια επιπλοκή από ένα έλκος, όπως αιμορραγία ή μια τρύπα στο τοίχωμα του στομάχου ή του εντέρου. Το πιο κοινό σύμπτωμα του πεπτικού έλκους είναι το κοιλιακό άλγος (πόνος στο στομάχι) που είναι ένας οξύς πόνος που έρχεται και φεύγει με την πάροδο του χρόνου.

Κύρια ένδειξη μιας αιμορραγίας του ανώτερου πεπτικού είναι η αιματέμεση και οι «μέλαινες» κενώσεις. Πρόκειται για κενώσεις με πρόσμιξη αίματος (κόπρανα μαύρου χρώματος) οι οποίες είναι κολλώδεις και εξαιρετικά δύσοσμές. Επίσης, σε περίπτωση αθρόας αιμορραγίας, μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και αποβολή ζωηρού ερυθρού αίματος από τον πρωκτό. Οι άνθρωποι μπορούν να αναπτύξουν έλκος στομάχου σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι πολύ λιγότερο συχνό στα παιδιά. Ο κίνδυνος στα παιδιά είναι υψηλότερος εάν οι γονείς τους καπνίζουν. Η διάτρηση του πεπτικού έλκους τυπικά παρουσιάζεται με αιφνίδια έναρξη οξέος κοιλιακού άλγους, αλλά σε ανοσοκατεσταλμένους ή ηλικιωμένους ασθενείς μπορεί να διαδράμει με ήπια κλινική εικόνα.

Γίνεται επίσης εξέταση για τον προσδιορισμό της αφανής αιματουρίας στα κόπρανα με στόχο να ανιχνευτεί αίμα σε αυτά. Συχνά, ωστόσο, τα ανωτέρω χαρακτηριστικά δεν υπάρχουν, με αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολη η διάκριση του γαστρικού από το δωδεκαδακτυλικό έλκος. Στο έλκος στομάχου ο τυπικός https://eumeds.gr/ πόνος παρατηρείται κατά τη σίτιση και ανακουφίζεται με τον έμετο. Ο υπερπαραθυρεοειδισμός, το σύνδρομο Zollinger-Ellison κ.α προκαλούν υπερέκκριση οξέος και είναι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης έλκους. Υπάρχουν δύο κύριες κατηγορίες, το έλκος δωδεκαδακτύλουκαι το έλκος στομάχου.

Αυτό μπορεί να επεκτείνεται και να περιλαμβάνει τένοντες, οστά και άλλες δομές. Δείτε τις ημερομηνίες και τις ώρες που μπορείτε να μας επισκεφθείτε. Η υγιεινή διατροφή, η ρύθμιση του βάρους και η διακοπή του καπνίσματος συμβάλλουν στην υγεία του οργανισμού και κατ’ επέκταση στη διαδικασία επούλωσης του φλεβικού έλκους. Χορήγηση αντιπηκτικών ή αντιαιμοπεταλιακών φαρμάκων για να αποφευχθεί η θρόμβωση ή για την αντιμετώπισή της.

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, τα πεπτικά έλκη μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, αυτά τα έλκη μπορούν να αντιμετωπιστούν. Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι μια αίσθηση “καψίματος”, ή πόνου στην περιοχή μεταξύ του στήθους και του αφαλού. Κανονικά, ο πόνος είναι πιο έντονος, όταν το στομάχι σας είναι άδειο και αυτός ο πόνος μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά έως και αρκετές ώρες. Η πιο ειδική και ευαίσθητη διαγνωστική εξέταση σήμερα είναι η ενδοσκόπηση ανώτερου πεπτικού. Λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, αντιφλεγμονώδη φάρμακα, αλκοόλ και κάπνισμα, στρες, πιθανώς κάποια γενετική προδιάθεση είναι παράγοντες που προδιαθέτουν στην εμφάνιση έλκους.

Ο ιατρός έχει τη δυνατότητα να παρατηρήσει οποιαδήποτε λοίμωξη ή έλκος με τη χρήση ενός λεπτού και εύκαμπτου ενδοσκοπίου, το οποίο διερχόμενο του οισοφάγου καταλήγει στο στομάχι. Το έλκος είναι μία σαφής και περιγεγραμμένη απώλεια ιστού (μακροσκοπικά μοιάζει με έναν κρατήρα) που αρχίζει από το βλεννογόνο (το εσωτερικό στρώμα του τοιχώματος του στομάχου) και επεκτείνεται σε διαφορετικό βάθος εντός του τοιχώματος. Εάν ένα πεπτικό έλκος δεν επουλωθεί σύντομα μεταπίπτει σε χρόνιο έλκος, μία κατάσταση https://www.webfarmakeio.gr/ που χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη ουλώδους ιστού και την οριστική παρεμπόδιση της επούλωσής του. Το πεπτικό έλκος προσβάλλει περιοχές του βλεννογόνου που είναι εκτεθειμένες στο όξινο γαστρικό περιεχόμενο. Προκαλείται από τη διαταραχή της ισορροπίας μεταξύ του συστήματος πεψίνης-οξέος και της ικανότητας του βλεννογόνου να αντιστέκεται στην πέψη. Ουσιαστικά δηλαδή διαταράσσεται η άμυνα του βλεννογόνου απέναντι στη βλαπτική επίδραση του γαστρικού οξέος και των ενζύμων της πέψης.